KEN HET EFFECT VAN UV-A EN UV-B STRALING OP DE HUID. BESCHERM JE HUID 365 DAGEN!

Ken jij het effect van UV-straling op jouw huid?

Weet jij wat het verschil tussen UV-A en UV-B straling is? We leggen je het nog even uit. UV betekent ultraviolette straling. UV-A staat voor Aging en UV-B voor Burning, met dit ezelsbruggetje ga je dat in ieder geval makkelijk onthouden! Zonlicht bestaat voor 95% uit UV-A stralen en voor 5% uit UV-B straling. Maar ja en dan; wat doet UV-A en welke impact heeft UV- B?

UV-A is er altijd!

Met UV-A straling heb je het hele jaar te maken. Niet alleen in de lente en zomer maar ook in herfst en winter. UV-A is constant aanwezig, dringt diep door in de huid en laat zich niet tegenhouden door wolken of glas. Deze stralen zorgen voor een versnelde afbraak van collageen en elastine. UV-A veroorzaakt daardoor vooral huidveroudering, pigmentvlekken en oogschade maar ook deze straling kan kankerverwekkend zijn en speelt dus een belangrijke rol bij het ontstaan van huidkanker.

UV-B vooral in de zomer

UV-B straling is er vooral gedurende het voorjaar en zomer. Dit is de bekende straling die tussen 11 uur -15 uur het sterkst is. UV-B zorgt voor de aanmaak van vitamine D en geeft ons ook dat mooie bruine kleurtje, maar is direct ook veel krachtiger dan UV-A. Een teveel aan UV-B leidt tot (pijnlijke) verbranding, tast het huid DNA aan en vergroot de kans op huidkanker.

Zonschade makkelijk te voorkomen!

Zowel een teveel aan UV-A als UV-B straling leidt dus tot schadelijke gevolgen voor de huid. Gelukkig is zonschade aan de huid makkelijk te voorkomen. Kies dan wel altijd voor een zonnebrandcrème die beschermt tegen schadelijke UV-A én UV-B straling, zoals de IK SUN SPF 50. Beperk je zonuren en laat de zonnebrandcrème goed intrekken. Smeer je huid om de twee uur in en herhaal dit na transpiratie, zwemmen, afdrogen of sporten.

Bescherm je huid 365 dagen per jaar

Let op, de zon schijnt misschien niet 365 dagen per jaar, maar UV -straling is er wel altijd. Daarom is het superbelangrijk altijd een SPF aan te brengen. Niet alleen op de zonnige lente- en zomerdagen maar ook bewolkte dagen en zeker ook in de herfst en winter! Wil jij dat jouw huid 365 dagen per jaar beschermd en tegelijkertijd gevoed wordt? Gebruik dan de IK MINERAL SPF 30. Deze SPF is direct ook een gezichtscrème die de vochtbalans herstelt en natuurlijke antioxidanten bevat die de huid extra beschermen tegen zonschade. En vergeet niet, zonproducten beschermen niet alleen tegen huidveroudering maar verlagen ook het risico op huidkanker!

Check de UV-Index

De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht. Deze UV-index varieert in Nederland van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Ga je naar Frankrijk, dan kan je zelfs te maken hebben met zonkracht 10 -12. En kom je in de buurt van de evenaar dan is een zonkracht van 16 -20 zeker geen uitzondering! Maar goed, even terug naar Nederland. Bij een zonkracht 8 kun je na 15 minuten in de zon al huidschade oplopen. Houd dus altijd de UV-index goed in de gaten. En let op, een hoge temperatuur is niet noodzakelijk voor een hoge zonkracht. Ook op een stalende winterdag kan de zonkracht hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan een winstersport vakantie waar de temperatuur onder nul ligt maar de zonkracht heel hoog kan zijn.

 Laat je huid altijd langzaam wennen!

Direct de voorjaarszon in? Hoe verleidelijk ook, het is helaas geen goed idee. Zelfs niet met een goede SPF! Je huid komt net uit de winterstand en moet nog wennen aan de zonnestralen. Laat je huid langzaam wennen, zo vóórkom je dat je huid verbrandt. En dat is echt een levenslange investering in je huid. Een huid die één keer flink verbrand is, blijft namelijk levenslang extra gevoelig voor de zon!

 

Geniet optimaal en veilig van de zon!

mineral spf 30spf 50 vegan